O dziewczętach z tamtych lat

10,00

Książka [ta] to w pewnym sensie zbiorowy portret pokolenia, które dorastało w okresie okupacji niemieckiej i powstania warszawskiego. Pokolenia, które ukształtowała działalność w Szarych Szeregach, Organizacji Małego Sabotażu „Wawer”, wreszcie walka zbrojna, przeważnie w harcerskich batalionach szturmowych. Każdy rozdział niniejszej książki to historia osób, z którymi spotykała się autorka. Najczęściej są to koleżanki i koledzy z drużyny lub konspiracyjnych komórek, potem z oddziału bądź obozu jenieckiego. Czasem są to postacie znane […], czasem zaś osoby, o których właściwie nic nie wiadomo […]. Przywołując ich nazwiska czy pseudonimy, zachowujemy pamięć o nich.

Z Przedmowy

Opis produktu

Kiedyś w czasie powstania kilka z nas miało krótki czas wolny między służbami. Był koniec sierpnia. Już kilka dziewcząt zginęło. „Dasia” mówiła, jak to będzie po wojnie:

– Jeszcze wiele z nas zginie, ale się wreszcie wszystko unormuje i będzie to wymarzone, spokojne życie. Przecież nie wszystkie zginiemy. Niejedna przeżyje, wyjdzie za mąż i będzie miała dzieci. To przecież wszystko jedno, która z nas pozostanie. To będą i tak „nasze” dzieci. Czy to rozumiecie? – mówiła z egzaltacją w głosie.

– Bardzo jestem ciekawa, jakie będą te dzieci. Te „nasze” dzieci – ciągnęła ze smutkiem w głosie.
Słuchając jej, odniosłyśmy wrażenie, że jest jej przykro, że ona tych dzieci nie zobaczy. Mówiła to tak, jakby była tego pewna. Wiedziała, że ona także zginie.

Fragment rozdz. IV

Recenzje

Na razie brak recenzji produktów.

Napisz pierwszą opinię o “O dziewczętach z tamtych lat”